DVAP dongle getest door ON3FV

DVAP

Nog niet in Europa verkrijgbaar maar wel al getest door ON3FV ! “Deze DVAP dongle vormt dan ook een ideale en eenvoudige oplossing voor radioamateurs die momenteel buiten het bereik van een D-Star repeater vallen.  En ga je op reis, dan biedt deze dongle je ook zekerheid tot toegang op het D-Star netwerk indien er geen repeater beschikbaar is in de buurt.  Een laptop of netbook met een snelle internetverbinding en een registratie op het D-Star netwerk zijn de enige voorwaarden om deze DVAP dongle te kunnen gebruiken.” Lees hier de volledige review.

12 comments to DVAP dongle getest door ON3FV

 • on4bdc

  Ik ben ook van plan om deze aan te schaffen.
  Zo te horen hebben al een paar OM’s deze in bezit.
  Zou leuk zijn om hier wat ervaringen te delen.

  Best 73’s de ON4BDC,Gunther

 • Dit is de beste manier om in en rond het huis te communiceren via dstar.
  Een simpele laptop of netbook en deze rode dongle en een internet verbinding via lan,wifi of 3g en je zit op het dstar netwerk met je radio.
  Ik type dit bericht momenteel vanuit Santa Cruz op de Canarische eilanden en kan reflector28 werken in heel het hotel met deze dongle en de ic92.

 • on4bdc

  ON7DS,
  Ik heb u al verschillende malen gehoord op D-star vanuit Santa Cruz en stond versteld van de kwaliteit.
  Ik kijk ook uit naar de DVAP dongle en ga hier regelmatig komen kijken.
  Op mijn locatie kan ik met een portable luisteren op D-star maar niet werken tenzij ik een buitenantenne gebruik dus is dit voor mij een ideale oplossing.
  Ook kan je met deze oplossing langer op een andere reflector geconnecteerd blijven zonder dat je anderen stoort.

  73’s, ON4BDC, Gunther

 • ON3FV

  De DVAP dongle is inderdaad een zeer compacte tool om snel QRV te zijn op het DSTAR netwerk, in en rond het huis of hotel. Bijkomend voordeel: met een minimum aan benodigd vermogen verhoog je eveneens gevoelig de levensduur van de batterij van uw portable als je wat ver verwijderd bent van een DSTAR repeater.
  Het beschikbare vermogen van slechts 10mW is meer dan voldoende voor een bereik in en rond het huis. Indien je dit wenst uit te breiden, dan haal je gemakkelijk een range van enkele kilometer via gebruik van een buitenantenne.

  73, Filip – ON3FV

 • on4bdc

  Ik heb nu de DVAP sinds begin deze week en ben er zeer tevreden van. Werkt prima en heel makkelijk te installeren.
  Het grote voordeel is dat je met heel laag vermogen op D-star kan werken. Het grote pluspunt vind ik persoonlijk dat je met dit systeem op een andere reflector kan hangen zolang je maar wil wat je niet kan op een repeater.
  Ik ben ook niet een standaard gebruiker en wil die DVAP 24/24 online hebben maar daar heb ik momenteel wat problemen mee. Na een uur of 5 reageert hij niet meer en als ik die software stop en terug start is het weer in orde.
  Systeem is een fysische server met Windows 2003 Server via een virtuele pfSense firewall op een XenServer. Ik heb nu de server eens rechtstreeks aan het internet gehangen om te kijken of er geen probl/packet drops zijn via de firewall. Indien niet ok, ga ik eens proberen via linux.
  Spijtig dat er niet zoveel logging is in de tool maar dat zal zeker wel komen.

  73s, ON4BDC,Gunther

 • ON3FV

  Hoi Gunther,

  Best eens de event log nakijken op uw Windows 2003 server. Misschien zijn er foutmeldingen terug te vinden die gelinkt zijn aan de DVAP software. Wat bedoel je precies met de DVAP reageert niet meer. Kan je dit meer in detail beschrijven? Verlies je connectie met de dongle? (groene led knippert in dit geval ipv de blauwe, terwijl de software nog actief is)
  Ik kan mijn DVAP software probleemloos 24/24 online gebruiken op een Windows XP platform.

  73, ON3FV, Filip

 • on4bdc

  Hoi Filip,

  Die reageerde niet meer en in dat dosvenster zag je flushing packets ofzoiets.
  In de logs is niets te vinden maar ik heb ontdekt dat die Windows 2003 Server zelf die VCP driver heeft geïnstalleerd. Dat is die Virtual COM port driver voor die FT232 chip die erin zit om die emulatie te voorzien tussen USBRS232. Diegene die de server heeft geïnstalleerd was versie 2.08.02 en die driver dat je kan downloaden via de link beschreven bij de installatie instructies op http://www.dvapdongle.com is 2.08.08
  Hij wou die niet upgraden naar de nieuwe versie dus heb ik maar in C:Windowsinf de files gedelete die ervoor zorgden dat die poort terug automatisch werd geïnstalleerd als ik die verwijderde.
  Na het deleten van die files en de poort te uninstallen kwam hij vragen naar drivers en dan heb ik die 2.08.08 kunnen installeren.
  Het is nu afwachten of dit het probleem was.

  Onder Ubuntu linux heb ik het ook al geprobeerd maar eerst met een pure server versie in console maar dat kwam niet goed, problemen met een library. Dan maar de desktop versie via de live cd geprobeerd en dit werkte. Spijtig dat je die x-windows nodig hebt, ik had het graag eens aan de praat gekregen in de console. Ga ik nog verder moeten testen.

  Beste 73’s, ON4BDC, Gunther

 • ON4PC liet ons via mail weten:

  Het ding werkte vrij snel en zoals het hoort. Het is natuurlijk leuk een eigen acces-point in huis te hebben wat toelaat om met porto op “Super Low Power” te werken. Persoonlijk zet ik het vermogen van de DVAP altijd op -12 dBm wat overeen komt met zowat 70 µW. Dat is met de meegeleverde antenne meer dan genoeg voor thuis en in de tuin.

  Die meegeleverde antenne is eigenlijk een dualband antenne. Op 70cm werkt die redelijk in vergelijking met de zeer beperkte afmeting maar op 2m is het eigenlijk niet meer dan een Dummy-load met veel verlies.

  Vandaag eens aangesloten op de buitenantenne en vermogen op 10mW gezet. Dat geeft naar de portable toe een bereik van 1 tot 2 km…. maar dat is dus niet bedoeling.

  73, Filip ON4PC

 • on4bdc

  Ik kan mij alleen maar aansluiten aan wat ON4PC zegt.
  Ook ik ben supertevreden over die DVAP. Zo simpel te installeren. Ik zou geen dag meer zonder kunnnen. Een echte aanrader voor iemand die moeite heeft om met een repeater te werken.

  Wat ik aan het doen ben met die Windows 2003 Server is puur testing en uit interesse.

  Draait nu op een Windows XP machine om te zien of die 24/24 kan draaien.

  Beste 73’s, ON4BDC, Gunther

 • on4bdc

  Ik heb nu eeen machine draaien met allemaal passieve koelingen zonder disk. Dus geen mechanische delen die boot via een USB stick in Linux waar ik die DVAPTool in start.
  Mijn 24/24 oplossing staat er dus zonder dat het teveel verbruikt.

  ON4BDC, Gunther

 • ON4TVT

  Waar is momenteel deze DVAP best te verkrijgen/bestellen?
  73 Tony ON4TVT

 • Tony,
  Deze is nog niet zolang te koop in Europa omdat de CE keuring een tijd op zich liet wachten.
  Ondertussen zijn ze dus te koop en heeft Patrick ON4PN van dstarvlaanderen tweemaal een oproep gedaan om telkens 10 stuks aan te kopen tegen een gunstig tarief.
  Hij wordt momenteel verkocht door Martin Lynch in England en in Nederland oa. bij de gekende communicatie winkels en online bij http://www.dvapdongle.nl
  succes,
  Dirk ON7DS